Als leidinggevende ben je verantwoordelijk voor je team. Uiteraard wil je dat iedereen zich goed voelt op de werkplek en zo goed mogelijk kan presteren. Omdat je nauw samenwerkt met je team, ben jij dé persoon om te spotten dat iemand zich niet goed voelt en misschien wel richting een burn-out gaat. Maar hoe doe je dit? In dit artikel geven we je uitleg over hoe je een burn-out spot en wat de vervolgstappen zijn.
Een burn-out is een psychologische term. We spreken van een burn-out als een persoon ‘opgebrand’ is door werkstress en hierdoor allerlei klachten ervaart. Een burn-out zorgt ervoor dat een werknemer maanden niet kan werken.
Wist je dat volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek circa 14 procent van de Nederlandse beroepsbevolking last van burn-outverschijnselen? Het is dus ook mogelijk dat iemand in jouw team last heeft van druk en stress. Er is niets mis met wat stress, enkel bij overmatige en langdurige stress volgen er problemen. Daarom is het van belang om meteen de eerste burn-outsymptomen te herkennen. Dit zodat de werknemer de stress kan aanpakken, in plaats van deze te negeren en zo kans te lopen op een burn-out.
We raden je aan te letten op deze symptomen:
– De werknemer heeft concentratieproblemen
– De werknemer heeft gedragsveranderingen en stemmingswisselingen; dit kan zowel zijn dat de werknemer snel boos/verdrietig is, maar evengoed dat de persoon onverschillig wordt
– De werknemer maakt opvallend meer fouten
– De werknemer verliest zich in zijn of haar werk en negeert zijn of haar persoonlijk leven
– De werknemer heeft geen energie meer & heeft nergens zin in
– De werknemer heeft last van besluiteloosheid
– De werknemer heeft last van vergeetachtigheid
– De werknemer heeft een negatief zelfbeeld
Merk je deze symptomen gedurende een langere periode op? Dan is het tijd om aan de bel te trekken!
We raden ook aan om als werkgever niet alleen op de symptomen te letten, maar ook op de oorzaken. Is de werkdruk bijvoorbeeld ineens verdubbeld zonder extra personeel? Dan is het aan jou als manager hier iets aan te doen of te rapporteren aan hogerop.
Vrees je dat één van je werknemers (bijna) een burn-out heeft? Let dan goed op hoe je hiermee omgaat.
Probeer je werknemer apart te nemen voor een goed gesprek. Mocht de werknemer al erg veel burn-outsymptomen hebben, dan is het een goed idee om hierbij in een vroeg stadium ook de bedrijfs- of arboarts te betrekken.
Als de werknemer nog maar beginnende burn-outsymptomen heeft, dan kan er een plan van aanpak worden gemaakt om de stress te verminderen en de burn-out te vermijden, zoals de werkdruk verminderen. Als de symptomen er al voor zorgen dat jouw werknemer niet meer goed kan functioneren, dan is de kans groot dat hij of zij een tijdje thuis moet herstellen. Mocht deze periode zich voordoen, dan zal er na enige tijd een re-integratietraject nodig zijn. Choice & Partners heeft hierin veel ervaring, en helpt je hier graag mee.
Een grotere mate van werkvermogen betekent een grotere mate van productiviteit van de werknemer en een kleinere kans op uitval door stress en/of burn-out.
Een adequaat 2e spoortraject moet volgens de RIV-toets van het UWV drie onderdelen bevatten. De arbeidsmogelijkheden, de hervattingsmogelijkheden en de verwervingsmogelijkheden. Het 2e [...]
Als werkgever moet je een zieke werknemer ondersteunen bij de reintegratie 2e spoor. Dat doe je omdat dat dat een verplichting is die voortvloeit uit de Wet Verbetering Poortwachter. Maar als [...]