Omdat ik al 27 jaar werk als loopbaancoach, herken ik op feestjes in allerlei conversaties waarin mensen praten over hun werk, bekende loopbaanvragen, zoals:
“Ik weet wel wat ik niet wil, maar niet wat ik wel wil.”
“Ik vind mijn werk niet zo leuk, bevredigend, zingevend, inspirerend, leerzaam, gezellig meer maar veranderen, hm ja, dat komt wel. Als. Later. Ooit..”
“Ik heb het gevoel dat er meer in me zit dan er nu uit komt.”
Herken jij je in deze vragen?
Ik adviseer dan altijd naar een loopbaancoach te gaan. “Ah”, zeggen ze dan, “wat een idee! En wat kost dan een loopbaancoach?” Ik draai dat altijd liever om en vraag ze wat het kost als ze ziek worden of stagneren in hun ontwikkeling, omdat de baan niet meer past maar ze toch blijven zitten. Maar goed, de kosten van een loopbaancoach. “Wat kost loopbaancoaching?” vragen, is zo’n beetje als vragen wat de kosten zijn van een jurk. Je kunt er alle kanten mee op.
Bij een loopbaancoach zijn de kosten afhankelijk van de lengte van het traject, de ervaring van de coach, de tools die worden ingezet en de eventuele rapportage die wordt gevraagd. Een goede coach zal eerst in een intake gesprek vaststellen wat je vraag precies is en daarna een voorstel kunnen doen over de tijd en middelen die nodig zijn om je vraag te beantwoorden. Het kan zelfs voorkomen dat het intake gesprek al voldoende is omdat de cliënt zijn eigen vraag scherp moet stellen en soms daarna ook zelf op de oplossing komt. Dan zijn de kosten voor loopbaancoaching heel laag!
De meeste loopbaantrajecten duren tussen de 4 en 8 uur en bevatten mogelijkerwijs nog wat testen en een werkboek of platform met aanvullende opdrachten. De kosten zullen dan tussen de 600 en 1500 euro liggen. Let er wel altijd op of de btw inclusief of exclusief is. Prijzen voor particulieren en bedrijven kunnen verschillen.
Het is ook belangrijk om te kijken wat het je oplevert. De kosten van een loopbaancoach wegen vaak ruimschoots op tegen het nut van een loopbaantraject. Je doet immers inzichten op over je interesses, drijfveren, competenties en persoonlijkheid waar je je hele verdere werkzame leven op kunt voortbouwen. Een loopbaan die berust op weloverwogen keuzes is een duurzame loopbaan.
De keuzes moeten doordacht en doorvoeld zijn. En passen bij de omstandigheden van je leven van dat moment. En passend bij de arbeidsmarkt, ook die van de toekomst. Realistisch, haalbaar, positief, inspirerend en duurzaam. Dat is de kosten meer dan waard!
Heb je nog vragen over een loopbaantraject? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag!
Een grotere mate van werkvermogen betekent een grotere mate van productiviteit van de werknemer en een kleinere kans op uitval door stress en/of burn-out.
Een adequaat 2e spoortraject moet volgens de RIV-toets van het UWV drie onderdelen bevatten. De arbeidsmogelijkheden, de hervattingsmogelijkheden en de verwervingsmogelijkheden. Het 2e [...]
Als werkgever moet je een zieke werknemer ondersteunen bij de reintegratie 2e spoor. Dat doe je omdat dat dat een verplichting is die voortvloeit uit de Wet Verbetering Poortwachter. Maar als [...]