Re-integratie is het proces waarbij een werknemer weer begint met uren opbouwen tijdens ziekte (langdurige ziekte of bijv. burn-out). Re-integratie bestaat uit eerste spoor re-integratie en tweede spoor re-integratie. 1e spoor re-integratie houdt in dat de werknemer bij de huidige werkgever gaat re-integreren. Dit kan zijn in de huidige functie of een aangepaste functie die beter aansluit op de capaciteit van de werknemer. Re-integratie 1e spoor is altijd bij de huidige werkgever.
Soms is er een conflict ontstaan tussen werknemer en werkgever of kan de werknemer niet re-integreren bij de huidige werkgever, dan is re-integratie 2e spoor aan te raden. Hierbij gaat de werknemer bij een nieuwe werkgever werken in een passende functie.
Kun je tijdens je ziekte weer (gedeeltelijk) aan het werk? Dan spreken we van re-integratie. Je bent vaak nog niet helemaal beter, maar je gaat met de energie die je weer hebt voorzichtig beginnen met werken. Stukje bij beetje bouw jij weer uren op bij je huidige werkgever of bij een nieuwe werkgever. Re-integratie is de weg terug naar het werkende leven. Re-integratie bij een burn-out of bij langdurige ziekte moet rustig opgebouwd worden. Choice helpt je graag met een duurzaam re-integratie traject. We helpen je je zelfvertrouwen terug te krijgen en je carrière op jouw tempo weer op te pakken.
Samen met een bedrijfsarts en je re-integratie coach stel je een re-integratieplan op. Dit is een plan wat realistisch opgezet is, waar jij én je werkgever zich in kunnen vinden. Hier staat bijvoorbeeld in met hoeveel uur werk per week jij start en hoe je dit per maand gaat opbouwen.
Een re-integratietraject is niet een one size fits all model. Als re-integratie coach kijken we naar een duurzame re-integratie. Liever bouwen we je werkuren wat langzamer op, maar wel voor de lange termijn. Zodat jij niet alleen gezond bent, maar ook met plezier werkt. Hoe lang een re-integratietraject duurt kunnen we dan ook niet zeggen, het is per persoon en bedrijf verschillend. Na afwezigheid moet je natuurlijk ook je eigen plekje weer vinden in de bedrijfscultuur, omstandigheden, werkwijze en het reilen en zeilen van het werkende leven.
Als een arbeidsdeskundig onderzoek bepaalt dat re-integratie bij de huidige werknemer niet mogelijk is, dan wordt een proces voor een 2e spoor re-integratie gestart. Dat kan gebeuren!
Re-integratie 2e spoor is voor veel mensen spannend. Het is dan ook fijn om begeleiding te krijgen van een re-integratie coach. Samen met je coach ga je kijken naar je kansen en mogelijkheden. Je spreekt hierbij je wensen uit en je coach gaat kijken wat mogelijk én wat verstandig is. Samen met een re-integratie coach kun je kijken naar je talenten en je positie op de arbeidsmarkt.
Het is hierbij bijvoorbeeld mogelijk dat je samen op zoek gaat naar een werkervaringsplek. Hier kan je (onbetaald) werken weer ‘uitproberen’, bijleren en vanuit daar doorstromen naar een betaalde functie. Langzaamaan kun je uren opbouwen. Ook zijn er zogeheten ‘re-integratie plekken’. Hierbij re-integreer je bij een nieuwe werkgever. Je bouwt een werkritme op en gaat ook weer op een voor jou geschikt tempo uren opbouwen.
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je naar een paar maanden weer thuis zit, omdat je bijvoorbeeld weer last hebt van een overspannen gevoel door stress op werk. Een re-integratiecoach blijft beoordelen hoe het traject gaat én wat jij aankan, waardoor je plezier hebt in je werk en gezond blijft.
Burn-out of langdurige ziekte zijn twee zaken waardoor je een re-integratie proces start. Het kan lastig zijn voor werknemers én werkgevers om hiermee te beginnen. Je kunt niet zomaar weer fulltime aan de slag en dat moet je ook echt niet willen. Bij Choice gaan we altijd voor een duurzame re-integratie. Op een tempo dat bij jou past. Zodat je gezond wordt, bent én blijft, maar ook met plezier naar je werk toe gaat.
Wij hebben veel ervaring met re-integratie trajecten en we helpen jou altijd op een gezonde manier weer aan het werk. Ieder traject bij ons is uniek en totaal afhankelijk van de wensen en behoeften van onze klanten. We zijn er zowel voor de werkgevers als de werknemers om te zorgen voor een fijne sfeer op de werkvloer en een gezonde organisatie.
Een grotere mate van werkvermogen betekent een grotere mate van productiviteit van de werknemer en een kleinere kans op uitval door stress en/of burn-out.
Een adequaat 2e spoortraject moet volgens de RIV-toets van het UWV drie onderdelen bevatten. De arbeidsmogelijkheden, de hervattingsmogelijkheden en de verwervingsmogelijkheden. Het 2e [...]
Als werkgever moet je een zieke werknemer ondersteunen bij de reintegratie 2e spoor. Dat doe je omdat dat dat een verplichting is die voortvloeit uit de Wet Verbetering Poortwachter. Maar als [...]