Veranderingen op de arbeidsmarkt

Werk wordt steeds flexibeler. Thuiswerken, social media, overal toegang tot internet… Het zijn allemaal factoren waardoor je overal en altijd kan werken. De scheidingslijn tussen werk en privé vervaagt steeds meer.

Tegelijkertijd hebben we te maken met een onstabiele economie met ups & downs. Dit is een reden dat vaste contracten steeds schaarser worden: tijdelijke contracten en projectmatig werk is aan de orde van de dag en het aantal flexwerkers blijft groeien. Ook is er een stijging te zien in het aantal zzp’ers.

De arbeidsmarkt van vandaag verschilt grondig van die van een generatie geleden. Terwijl veel van onze ouders op hun 65ste een cv konden voorleggen met daarop slechts één of maar enkele werkgevers vermeld, zullen wij al snel aan een uitgebreide lijst komen. In mijn eigen situatie merk ik het ook: ik heb twee banen in twee verschillende organisaties. In mijn functie als social media adviseur bij Choice houd ik mij bezig met social media, een oneindige stroom aan informatie. Het werk houdt in principe niet op. Soms ben ik dan ook in de avonduren bezig.

Dit is slechts een voorbeeld van de nieuwe manier van werken. Of dit nou goed of slecht is, het is een zichtbare trend op de arbeidsmarkt. Het is ook de kant waar in ieder geval de westerse economie op dit moment staat en nog meer naartoe zal gaan.

Belangrijk is dus om hier op in te spelen. Dit geldt niet alleen voor de werkzoekenden, maar ook voor werkenden. Tegenwoordig is een levenslang contract passé. Voor de continuïteit van hun organisatie vinden werkgevers het daarbij steeds belangrijker dat een werknemer zich blijft ontwikkelen. Van werkzoekenden wordt dan ook verwacht dat zij kunnen aantonen dat zij bepaalde ontwikkelingen in hun vakgebied hebben doorgemaakt.

Je zult vaker op zoek moeten naar werk, een adequate persoonlijke profilering wordt dus steeds belangrijker. Zichtbaarheid op de arbeidsmarkt is een belangrijke trend, dat helpt niet alleen bij het zoeken op de arbeidsmarkt, maar zorgt er ook voor dat partijen op de arbeidsmarkt jou kunnen vinden.

Hoe zorg je dat je zichtbaar bent en blijft? Durf jij jouw hoofd boven het maaiveld uit te steken?

Social Media en met name Personal Branding zijn belangrijke factoren geworden in een carrière, of dit nu gaat om een manager of een schilder. Jezelf op de juiste manier profileren met de benodigde ervaring, kennis en vaardigheden helpt de kans om werk te vinden en te behouden groter te maken. Meer dan ooit tevoren krijgen we nu de vrijheid en de verantwoordelijkheid om onze loopbaan vorm te geven.

Zekerheid is in de loop der jaren een voorwaarde geworden op de Nederlandse arbeidsmarkt. We moeten ons echter beseffen dat tijden zijn veranderd en dat het niet meer wordt zoals ‘vroegâh’. Meebewegen met de veranderingen binnen de huidige economische omstandigheden zal de arbeidsmarkt weer doen openbreken. Denken in kansen in plaats van risico’s!

Door Tim Sachse