Het is de week van de Werkstress…………

Maar is een week wel voldoende? Stress op het Werk is beroepsziekte nr 1. Meer dan 1 miljoen mensen hebben last van burnout verschijnselen. 36 % van het werk gerelateerde ziekteverzuim ontstaat door werkstress. En dit treft vaak jonge werknemers, tussen 25 en 35 jaar, namelijk 17 %.

TNO heeft berekend dat het door werkstress-gerelateerd ziekteverzuim jaarlijks €1.800.000.000: 1,8 miljard euro kost. Wat zijn de oorzaken?: TNO heeft ook onderzocht dat het in 38 % van de gevallen te maken heeft met hoge taakeisen, 44 % heeft weinig autonomie op het werk. 3 miljoen Nederlandse werknemers geeft aan behoefte te hebben aan maatregelen tegen werkstress.

Het is dus heel belangrijk dat er meer aandacht komt voor Stress op het werk, financieel maar juist ook voor de gezondheid en welzijn van de werknemer. Door te luisteren naar je werknemers, het meer ruimte bieden of stil te staan bij veranderingen/verbeteringen in de werkorganisatie kun je als werkgever al heel wat doen.

Ook de werknemer zelf kan iets doen en dat begint met kritisch kijken en luisteren naar jezelf en de signalen die het lichaam je geeft. Niet maar doorgaan, maar je energie in balans houden. En zelf de verantwoording voor je eigen keuzes nemen.

Het tegengaan en voorkomen van werkstress is volgen Choice een gezamenlijke taak van werkgever en werknemer, met ieder zijn eigen verantwoordelijkheid.

Voor Choice is een week van de werkstress niet voldoende, als je de bovenstaande cijfers leest lijkt zelfs een jaar van de werkstress erg optimistisch.

Door: Hanneke van Renterghem 18-11-2015

Bron:: De kosten van ziekteverzuim voor werkgevers in Nederland [2012] (TNO, 2014); : Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2014 (TNO / CBS) en Werkgevers Enquête Arbeid 2014 (TNO).