Verzuim aanpakken voor werkgevers

Verzuim is duur, het kost honderden euro’s als je werknemer thuis zit. Is je werknemer langdurig afwezig? Dan kunnen de kosten oplopen tot tienduizenden euro’s.

Ziek worden kan iedereen overkomen. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat de overgrote meerderheid van verzuim toegeschreven kan worden aan psychisch verzuim. Dit soort verzuim heeft een psychische oorzaak zoals overspannenheid, burn-out, depressie of een angststoornis. Dit zijn processen met een langere aanlooptijd die je wel kan proberen te beïnvloeden.

Vier tips om ziekteverzuim te verlagen

Mensen die niet lekker in vel zitten op werk kunnen dit heel lang volhouden, zonder dat je er veel van merkt. Achteraf kunnen veel werkgevers wel veranderingen in gedrag aanwijzen, waardoor opgemerkt had kunnen worden dat iemand met teveel stress of een depressie rondliep. Om dit voortaan te voorkomen is het belangrijk om kritisch naar je eigen organisatie te kijken en de volgende tips door te voeren in jouw organisatie.

1. Respecteer de privé / werk balans

Sinds een aantal jaar loopt privé en werk al door elkaar, door het gebruik van smartphones, tablets en werk laptops. Mensen zijn hierdoor 24/7 bereikbaar voor vrienden én voor werkgevers. Snel even iets checken bij je werknemer buiten werktijden komt steeds vaker voor. Werk-WhatsApp-groepen zijn bij de meeste bedrijven ook zeer normaal. Terwijl dit juist ervoor zorgt dat je werknemers de ‘werkstress’ niet achter zich laten, zodra ze kantoor verlaten.

De tip voor werkgevers is dan ook “respecteer de privé tijd van je medewerkers”. Stoor ze niet buiten werktijden en niet op vakantie. Moet je per se iets weten en kan het echt niet anders? Houd het zo kort mogelijk en verzeker ze dat je ze niet nog een keer zal storen. Hierdoor geef je je werknemers zoveel mogelijk ‘off time’ zonder dat ze aan werkzaamheden hoeven te denken. Zeker bij drukke organisaties zal dit ervoor zorgen dat mensen in hun vrije tijd goed kunnen ‘ontstressen’.

2. Zorg voor gezonde werkplekken

Maximale motivatie om te werken? De ene persoon vindt het heel fijn om met de radio aan te werken, een ander werkt liever in doodse stilte en weer iemand anders werkt het liefst zij aan zij met heel veel collega’s. Hoe iemand gemotiveerd werkt, is zeer verschillend. Als werkgever kun je ervoor zorgen dat er zowel radio opstaat op een deel van het kantoor, als stille werkplekken zijn.

Daarnaast is het ook belangrijk dat er op een gezonde manier wordt gewerkt. Dit betekent dat er bij zware beroepen volgens de ARBOwet gewerkt wordt. Dat je medewerkers naar een fysiotherapeut gaan als dat nodig is. En bij kantoorwerk betekent dit dat er gelet wordt op de luchtkwaliteit, dat er bij de lunch gezonde keuzes zijn en dat er statafels zijn. Gezonde medewerkers werken beter, langer en zijn minder vaak ziek!

3. Herken de signalen die leiden tot verzuim

Er zijn verschillende signalen die je als werkgever kunt herkennen, die zouden kunnen leiden tot verzuim.

Dit zijn onder andere;
– De werknemer heeft lichamelijk of mentale klachten
– Collega’s geven aan dat een werknemer niet meer goed functioneert
– De werknemer ervaart privé problemen (verbroken relatie, ziekte, overlijden)
– De werknemer komt vaak te laat zonder duidelijke reden
– Het humeur van de werknemer is veranderd
– De werknemer bestaat minder aandacht aan zijn of haar uiterlijk

Merk je dat er iets is veranderd aan het gedrag of uiterlijk van je werknemer? Dan is het een goed moment om eens te vragen hoe het met de werknemer gaat, hoe hij/zij het werk vindt etc..

4. Maak problemen bespreekbaar

Het is in jouw voordeel als je weet wat er bij een werknemer speelt. Je kunt hier als werkgever namelijk op inspelen. Heeft een werknemer nog geen vakantiedagen opgenomen terwijl jullie al halverwege het jaar zijn? Vraag dan eens uit waarom je werknemer nog niet weg is geweest. Heeft een werknemer een project totaal verkeerd aangepakt? Ga met de werknemer zitten om het project door te nemen, lessen eruit te trekken en een plan van aanpak voor het volgende project op te stellen. Misschien heeft de medewerker wel te weinig hulp gehad van collega’s of was er meer supervisie nodig.

Door deze manier van werken zorg je ervoor dat een medewerker open met je communiceert en ook in mindere tijden bij je aanklopt. Bij problemen in de privésfeer is het belangrijk om te kijken naar het functioneren van je medewerker en ook de optie te geven tot onbetaald verlof, mocht dit nodig zijn.

Verzuim verlagen met de coaches van Choice

Loopt het verzuim binnen jouw organisatie op? Schakel de hulp in van Choice. Samen gaan we kijken naar de oorzaken van het hoge verzuim en hier mee aan de slag. Ook helpen we graag je langdurig zieke werknemers met hun reïntegratietraject. Wil je meer weten over onze diensten? Kijk dan verder op onze site of neem contact met ons op.

Neem contact met ons op