Haal het beste uit jouw oudere werknemers

Oudere werknemers bezitten een schat aan informatie en zijn vaak de ideale mentoren voor juniors. Ze kunnen dan ook van ontzettend grote waarde zijn voor jouw bedrijf. Het is een groot voordeel om deze werknemers goed inzetbaar, gezond en enthousiast te houden. Niet onbelangrijk als je weet dat vanaf 2020 het grootste deel van de werkende mannelijke bevolking over de 50 zal zijn! Maar hoe doe je dit precies? Choice & Partners geeft je graag meer uitleg!

De voordelen van oudere werknemers zo lang mogelijk inzetbaar houden

Het grootste deel van de Nederlandse bedrijven is heel gevarieerd in leeftijd. Jij hebt vast ook meerdere vijftigplussers op de werkvloer. Deze personen gemotiveerd en inzetbaar houden is goed voor de productiviteit, maar ook van belang voor de werknemers zelf. Sommige oudere werknemers moeten of willen van baan veranderen omdat de baan fysiek te zwaar is of psychisch te belastend is. Dit is geen pretje; op oudere leeftijd van baan wisselen is vaak niet makkelijk. Maar dit is helemaal niet nodig als deze werknemers voelen dat hun bedrijf hen erbij wil houden. Oudere werknemers hebben immers klantenkennis, kunnen jongere werknemers opleiden en hebben al veel meegemaakt. Ze zijn dus een stabiele factor in de bedrijfscultuur!

Er zijn meerdere punten waar je als bedrijf op kunt inzetten om het beste uit oudere werknemers te halen:

Houd de baan interessant en dragelijk

Om oudere werknemers aan boord te houden, moet je als bedrijf soms aanpassingen maken om hun werk interessant, gevarieerd én dragelijk te maken. Maar hoe doe je dit?

Ten eerste is er een verschil tussen praktische beroepen en kantoorbanen. Bij beroepen met (zware) fysieke handelingen, is het aan te raden om de werknemers met regelmaat aan een medisch onderzoek te onderwerpen. In dit geval kun je in samenspraak met de werknemer er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van het takenpakket niet-fysiek te maken. Zo kan de kennis van een elektricien met 40 jaar ervaring erg goed van pas komen in een adviserende functie. Bij kantoorbanen kan de focus van de oudere werknemer gaan liggen op kennisoverdracht en mentorschap om duurzame inzetbaarheid te bevorderen.

Enkele mogelijkheden om de medewerkers scherp te houden:
– Maak gebruik van de kennis van de werknemer: wat is het zonde als een medewerker met pensioen gaat of vertrekt en er ineens heel veel kennis verdwijnt. Oudere medewerkers zijn dus perfect om mentorfuncties te vervullen; ze hebben jarenlange know-how! De persoon die ze opleiden, leert hiervan bij, en voor de mentor geeft dit veel voldoening.

– Medewerkers rouleren: je kunt medewerkers ook laten rouleren of laten wisselen van functie. Bij kantoorbanen vergroot dit de kennis van medewerkers en bevordert het mentale lenigheid, en bij fysieke banen is dit een goede manier om herhaalde belasting tegen te gaan.

Omscholing: de tijden staan niet stil! Soms wordt een baan onnodig, maar dat wil niet zeggen dat de medewerker onnodig is. Goede, gerichte omscholing, zorgt ervoor dat de persoon breder inzetbaar is in het bedrijf.

2. Wees flexibeler

Zoals hierboven al aangegeven, moet je je af en toe flexibel opstellen. Zo ook in werktijden; door bijvoorbeeld een dagje minder in de week te werken, kan het zijn dat de werknemer zich beter voelt, minder last heeft van kwaaltjes én hierdoor productiever is.

Een andere optie die je ook nog kunt doorvoeren om jouw werknemer te ontlasten, is een flexibel rooster opstellen. Hierbij kunnen werknemers werken op hun beste uren. Ook kun je ervoor kiezen oudere werknemers vrij te stellen van onregelmatige diensten. De afwisseling van vroege en late shifts kan na vele jaren erg belastend worden. Vergeet uiteraard niet dat deze onregelmatige diensten wel door anderen in het bedrijf moeten worden opgevangen.

3. Houd je medewerkers fit en gezond

Iedereen weet dat een gezonde levensstijl ervoor zorgt dat mensen energie krijgen. Als bedrijf kun je hieraan meehelpen door gezonde voeding aan te bieden of een sportprogramma in te richten. Van yogalessen tot een lunchwandelgroep oprichten, het kan allemaal. Deze tip geldt bovendien niet alleen voor oudere werknemers, maar kan helpen voor alle leeftijden. Zoals al eerder aangegeven, is het wel een aanrader om vanaf een bepaalde leeftijd de werknemers geregeld een preventief medisch onderzoek te laten ondergaan.

Hoe ga jij aanpassingen maken in jouw bedrijf? Laat het ons weten! Als je ideeën hebt, maar wel wat hulp kunt gebruiken om jouw nieuwe aanpassingen uit te rollen, neem dan contact met ons op. We bespreken graag hoe we je kunnen helpen.

Neem contact met ons op.