Goede voornemens

Het is de maand van de feestdagen.Het oude jaar loopt ten einde en het nieuwe jaar begint bijna.Het is ook de maand van de goede voornemens.Ieder jaar neemt vrijwel iedereen zich dingen voor om beter of anders te doen.Maar ook iedereen weet dat het heel moeilijk is om je te houden aan je goede voornemens.Sterker nog: uit onderzoek blijkt dat 92% van alle goede voornemens falen!Dat betekent dus dat maar 8% van alle goede voornemens slaagt.

Hoe komt dat?

Onderzoek geeft tevens aan dat er sprake is van bepaalde trends in het vaststellen van goede voornemens.Kennelijk is het in het ene jaar hip om te stoppen met roken en in het andere jaar om af te vallen of te beginnen met sporten.Vanuit mijn visie als loopbaanbegeleider viel mij één trendonderzoek op:Als nieuwe hype worden een aantal voornemens genoemd die aan lijken te sluiten bij het voorkomen van werkstress. (Zoals mijn collega Hanneke in haar vorige blog al aangaf: reden van uitval no. 1!).

De twee belangrijkste trends vond ik:

Leer “nee” te zeggen
Maak meer tijd voor jezelf vrij
Ik zou daar zelf nog aan toe willen voegen:Zorg voor meer plezier en energie in je werk
Meer plezier in werk betekent immers wat ze noemen “bevlogenheid”.En bekend is dat bevlogen medewerkers niet alleen zelf meer geluk en succes ervaren in hun werk, maar de werkgever ook!De uitdaging is natuurlijk: hoe zorg je voor meer plezier en energie in je werk?Een vraag die velen bezig houdt.Vanuit Choice zijn wij van mening dat kennis van je eigen talenten je een stuk op weg kan helpen.Het is belangrijk als werkgevers hierin investeren.Uiteraard is ons goede voornemen om daarbij te helpen!

Fijne feestdagen en een heel gelukkig en gezond 2016!

Door: Ellen Hoekwater