De week van de werkstress 2018

Van 12 november tot en met 15 november is het de Week van de Werkstress. Is dat nodig? Jazeker, werkstress is beroepsziekte nummer één. En daarnaast leidt stress ook tot hoger dan nodig verzuim. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat psychisch verzuim een derde tot de helft van het verzuim betreft. Geen koorts, ontsteking of medische oorzaak. En daarom is het belangrijk dat we in het kader van de 5e Week van de Werkstress tips geven hoe je als werkgever werkstress kunt verminderen.

Wees een goede werkgever

Overwerken, altijd bereikbaar zijn, eerder beginnen en werken in het weekend. Voor veel ondernemers tekenen van zeer loyale werknemers met veel verantwoordelijkheidsgevoel. En daar zit nou juist een probleem in, want dat zijn ook de type mensen die snel teveel werken én geen rust nemen. Het verantwoordelijkheidsgevoel dat zij voelen zorgt ervoor dat ze alles op zich nemen. Waarbij de grens van veel werk naar teveel werk makkelijk wordt overschreden.

Geef je werknemers de tijd om tot rust te komen. Is de werkdruk te hoog? Dan betekent het dat je mensen tekort komt. Werknemer op vakantie? Laat degene met rust. Is je medewerker veel aan het overwerken? Vraag uit hoe dit komt en hoe jullie overwerken in de toekomst kunnen voorkomen. En zorg er daarnaast voor dat je medewerkers buiten werktijd om niet benadert.

Geef niet alleen negatieve feedback, maar ook positieve feedback

Mensen die overwerkt zijn, zijn vaak angstig. Door een tekort aan rust en slaap is dit een logisch gevolg. Geef niet alleen feedback als je denkt dat iets verbeterd kan worden, geef ook complimenten als je iets goed vindt.

Iedereen is verschillend

De ene medewerker kan 80 uur in de week werken en goed functioneren, de ander vindt 40 uur al teveel. De ene persoon kan om 7 uur klaarwakker op werk zijn, de ander heeft al moeite met om 9 uur op tijd te komen. Iedereen is verschillend. Als het mogelijk is, zou het een fijne optie zijn om eens goed in gesprek te gaan met werknemers om te kijken wat voor hen het beste werkt. Zou om 10 uur beginnen beter zijn? Of juist om 8 uur, zodat je werknemer voor de spits al op kantoor is. Is je werknemer wel blij met het fulltime contract of moeten jullie bij een volgend contract toch gaan kijken naar een parttime optie? Wat kan jij doen door flexibel werken aan te bieden?

Bespreek veranderingen in het gedrag van je werknemer

Te laat komen, verandering van humeur, vergeetachtig zijn; het zijn allemaal tekenen van stress. Wees alert op veranderingen bij werknemers én vraag uit wat er aan de hand is op het moment dat je deze veranderingen opmerkt. Het kan zijn dat er in de privé sfeer iets speelt, ook dan is het handig om als werkgever hiervan op de hoogte te zijn. Hierdoor kun je samen met je werknemer bespreken wat de beste mogelijkheid is om stress en veranderingen aan te gaan.

Meer weten? Neem contact met ons op!