De waarde van duurzaam inzetbare medewerkers

De laatste jaren werd er veel gesproken over duurzame inzetbaarheid. In dit blogbericht geven we je graag meer informatie over de voordelen van duurzaam inzetbare medewerkers en hoeveel waarde deze werknemers precies hebben.

En om het even over cijfers te hebben: duurzaam inzetbare werknemers kunnen je als bedrijf duizenden euro’s opleveren.

Wat is duurzame inzetbaarheid?

Duurzame inzetbaarheid wordt gedefinieerd als inzetten op de betrokkenheid, gezondheid en ontwikkeling van werknemers op de lange termijn. Het doel van aanpassingen voor de duurzame inzetbaarheid is om als werkgever je werknemers gemotiveerd houden, waardoor ze optimaal blijven presteren en enthousiast blijven over hun beroep. Je wilt als werkgever dat de medewerker nog lang waarde kan blijven toevoegen aan de organisatie, en daar zelf ook meerwaarde door ervaart. Bovendien zorgt duurzame inzetbaarheid ervoor dat een werknemer niet ‘vastroest’ in een beroep, wat uiterst handig is. Want wendbaarheid is nodig om als werknemer en als bedrijf te overleven in deze snel evoluerende maatschappij.

Aandachtspunten als werkgever voor duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid draait om meerdere punten. Eén van de belangrijkste is dat de werknemer zich goed voelt op zijn of haar werk. Daar heeft de sfeer op de werkvloer veel mee te maken. Wees als werkgever alert op agressie, geweld en ongewenst gedrag zoals (seksuele) intimidatie en pesten op de werkvloer. Dit verziekt niet alleen de sfeer, maar zorgt ook voor veel extra verzuim. Pesten alleen leidt tot zo’n vier miljoen extra verzuimdagen per jaar, wat de Nederlandse werkgevers zo’n 900 miljoen euro kost. Bovendien kunnen deze negatieve factoren een grote invloed hebben op een werknemer en bij voorbeeld tot een burn-out leiden.

Een ander belangrijk punt van duurzame inzetbaarheid is de motivatie van de werknemers. Houd je medewerkers gemotiveerd door hen mee te laten evolueren en opleidingen te laten volgen. Geef werknemers verantwoordelijkheden en houd hen verantwoordelijk en betrokken. Zet hierop in voor werknemers van alle leeftijden. Verder is natuurlijk een goed gezondheidsbeleid cruciaal.

De voordelen van je werknemers duurzaam inzetten

Duurzame inzetbaarheid heeft heel veel waarde, voor zowel de werknemer als de werkgever. De werknemer beleeft meer werkplezier aan het dagelijkse werk en blijft hierdoor productiever.

En om het even over cijfers te hebben: duurzaam inzetbare werknemers kunnen je als bedrijf duizenden euro’s opleveren. Zo berekende het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ooit dat een daling van het verzuimpercentage met 1 procentpunt zo’n €41.000 verschil maakt op een bedrijf met 100 medewerkers. En nog beter: als de productiviteit met 1 procentpunt stijgt, dan heeft dit een waarde van €95.000. Er zijn dus alleen maar voordelen aan je werknemers duurzaam inzetten!

Neem contact met ons op voor meer informatie